PESTKA MALINY

Nazwa towaru: Nasiona, pestki maliny
Nazwa INCI Rubus Idaeus (Raspberry) Seeds
Wilgotność: <12%
Postać: pestki
Kolor: właściwy dla produktu
Zapach: swoisty, bez obcych zapachów
Zawartość oleju 8-14%
Zanieczyszczenia w tym susz: < 5%

 

 

ZASTOSOWANIE:

 

Sycący dodatek do potraw

Pestki malin są cennym źródłem błonnika. Błonnik może zmniejszyć ryzyko zaparć, nowotworów, wysokiego poziomu cukru we krwi, wysokiego poziomu cholesterolu i chorób serca. Dodając pestki malin do potraw, utrzymasz uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu będziesz się czuć lepiej w ciągu dnia oraz utrzymasz prawidłową masę ciała.

 

Mąka malinowa

Jedną z możliwości zastosowania pestek malin jest zrobienie z nich mąki malinowej. W tej formie idealnie sprawdzi się do deserów czy śniadań na słodko. Mąka z pestek malin pozytywnie wpływa na detoksykację organizmu, oczyszczając go z niestrawionych resztek pokarmowych.

 

Olej z pestek maliny

Olej z pestek malin zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, dzięki czemu będzie idealnym składnikiem do posiłków dla całej rodziny. Kwasy te korzystnie wpływają na zdrowie całego organizmu. Olej ten charakteryzuje się delikatnym, orzechowym smakiem. Można go stosować do sosów sałatkowych, koktajli, dań z makaronu, jako dip do pieczywa, do grillowanych ryb lub mięs, pieczonych warzyw i wielu innych potraw.

 

Składnik naturalnych kosmetyków

Olej z pestek malin zawiera fitosterole, które przeciwdziałają starzeniu się skóry. Wykazują także działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze oraz korzystnie wpływają na procesy regeneracji naskórka. Dzięki zawartości witaminy A i E, idealnie sprawdzi się do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Można dodać go do kremów, szamponów, balsamów oraz peelingów, albo wykonać nim masaż dłoni. Sprawdzi się przede wszystkim na skórze przesuszonej, skłonnej do alergii. Działa łagodząco, a także uelastycznia, wzmacnia i odbudowuje uszkodzoną warstwę naskórka.